Toe aan een nieuwe fase in het team?

Ieder team heeft zijn eigen unieke situatie en dus ook zijn veranderwens. Hieronder geef ik een drietal voorbeelden die zich voor kunnen doen als vertrekpunt op weg naar een meer gewenste situatie. Misschien herken je er één van of helpt het je woorden te geven aan de situatie zoals die zich bij jou/jullie voordoet.

1. Jullie willen het team naar een hoger plan brengen

Jullie zijn een team dat elkaar al aardig lang kent. Soms komt er een nieuwe collega bij, soms gaat er iemand weg of er komt een nieuwe manager/directeur. Het is dan weer even wennen, maar op zich loopt het dan wel weer.

teamontwikkeling - veranderwens

Maatschappelijke en of politieke veranderingen, andere behoeften/verwachtingen van cliënten, een vernieuwde visie van de organisatie e.d. vragen er om dat je als team inspeelt op deze ontwikkelingen, als team verder groeit en gedrag bijstelt. Kortom een (regelmatig) terugkerende omgevingssituatie als aanleiding om het team te ontwikkelen naar een nieuwe fase waarin de teamleden zelf het eigen plan daar in maken en er met elkaar over in gesprek gaan.

Resultaat

Het team is ingespeeld op de nieuwe situatie en sluit aan bij dát wat nodig is. Jullie hebben met elkaar gesproken over wat de omgeving van jullie team vraagt, zodat het doel helder is waar jullie naar toe willen en soms ook naar toe moeten werken. Aan de hand hiervan hebben jullie besloten welke kwaliteiten jullie willen behouden en nog goed passen in de nieuwe situatie. Bewust hebben jullie afscheid genomen van dat wat niet meer past, hoe pijnlijk dat misschien ook was. Jullie hebben vastgesteld welke waarden, nieuw gedrag, vaardigheden en kwaliteiten nodig zijn om in het ‘nieuwe jasje’ te kunnen functioneren. Ook ligt er een plan hoe jullie hierin willen blijven leren, evalueren, bijstellen en elkaar scherp houden om het doel en gewenste resultaten te bereiken.

2. Jullie zijn in het team geconfronteerd met verlies

Jullie hebben een collega verloren of jij of een van jouw collega’s wordt geconfronteerd met verlies van gezondheid door een ernstige ziekte of handicap. Of jullie hebben afscheid moeten nemen van een (groot) aantal cliënten die binnen korte tijd zijn overleden. Iedereen gaat door met het werk en het lijkt er op dat jij en of jouw collega’s nergens mee zitten. Er wordt niet of nauwelijks meer over gesproken.

Resultaat

Jullie hebben met elkaar het verlies gedeeld en doorgewerkt. Er is opluchting dat er over kan worden gesproken. Jullie kunnen weer lachen om de leuke herinneringen en elkaar troosten wanneer er bij een collega een verdrietig moment is en er weer even last van heeft. Ook al kan het niet op het moment zelf, er is aandacht voor elkaar. De ongemakkelijke en pijnlijke spanning is weg.  Gelukkig!

3. Je hebt last van de onrust en het negatieve gedrag van (een deel van) jouw collega’s

Je hoort dat meerdere collega’s hier last van hebben. Er wordt geroddeld, meningsverschillen worden niet uitgesproken en collega’s zeggen ‘ja’ wanneer er afspraken worden gemaakt, houden zich er niet aan en doen het op hun eigen manier. Het lijkt er op dat steeds meer collega’s zich op een eiland terugtrekken en niet meer samenwerken. En je betrapt je er zelf ook op. Tijd voor een verandering!

Resultaat

Er is energie in het team en iedereen werkt met plezier samen. De communicatie is (weer) open en jullie spreken elkaar rechtstreeks aan. Wanneer er iets is tussen twee collega’s dan wordt dit tussen de betrokkenen zelf opgelost. Akkefietjes in het team worden met elkaar besproken. Besluiten worden samen genomen en iedereen houdt zich ook aan hetgeen is afgesproken. Een gehoopte uitkomst op jullie veranderwens of niet? Het is echt een team dat samenwerkt en er is voor elkaar. Wat een veerkracht en plezier geeft dat!

Wat de situatie of veranderwens ook is en jullie willen graag een meer gewenste samenwerking bewerkstelligen!?

Neem vrijblijvend contact met me op om jouw/jullie veranderwens te verkennen. Op mijn andere website die gericht is op individuele begeleiding bij tegenslag, kunnen jullie meer persoonlijke achtergrond lezen.